Sin categoría

Cap al primer Congrés de l’Educació Pública

El passat dissabte 6 d´octubre vam assistir a una reunió on estaven convocats una cinquantena de centres educatius públics del nostre país. Era el tret de sortida per a un Primer Congrés d´Educació Pública de Catalunya. De fet, però, durant un parell de cursos, un grup d´escoles sorgides de la xarxa 0-12, ja s´havien anat trobant per tal d´analitzar la seva situació i la del sistema educatiu del país afectat per les sotragades que ha patit en aquests darrers anys (155, retallades, burocràcia, inestabilitat dels equips docents, currículums…). També per intercanviar iniciatives, enfocaments, mirades i poder dissenyar alguna actuació per a tots els centres de la xarxa pública.

La pregunta és clara: És possible fer una escola i una educació pública diferent? Cal prendre el pols a l´educació pública i cal fer-ho des dels centres. Aquest és un punt clau d´aquesta convocatòria: és des dels centres que cal empènyer aquesta iniciativa i la paraula l´han de tenir els centres de la xarxa pública: escoles bressol, escoles d´infantil i primària, Zona d´Escolarització Rural (ZER), instituts de Secundària, instituts escola, escoles d´educació especial, escoles d´adults…

S´ha de poder escoltar la veu dels claustres i de les comunitats educatives per tal d´aconseguir els propòsits d´aquests Congrés: definir els principis i les finalitats de l´educació pública vinculades a la millora i transformació de la nostra societat; proposar les condicions que faran possible aquesta millora i transformació; i visibilitzar l´educació pública i les seves activitats i projectes davant de la societat i de l´administració educativa.

Actualment, hi ha moltes iniciatives i xarxes d´escoles que intenten donar resposta als nous reptes, però la poca visibilització per part de la societat d´aquests reptes i iniciatives, les condicions desfavorables degudes al sistema de Funció Pública que marca els tipus d´equips docents que conformen els centres públics, la manca de recursos i una administració dominada per la burocràcia i les qüestions administratives que ofeguen la autonomia real dels centres porta a la convocatòria d´aquest primer Congrés d´Educació Pública de Catalunya.

Resta, doncs, oberta l´organització del Congrés. Animem a tots els centres públics que ho desitgin a ser convocants. Participar en els actes que es vagin organitzant estarà obert a tots els centres públics, sense ànim d´excloure altres opcions educatives, sigui quin sigui el seu moment i trajectòria. És important que els centres educatius de les comarques gironines hi siguem representats, Us hi apunteu?

Més informació en aquest enllaç de la crida. I els centres educatius interessats en formar part de la convocatòria podeu accedir a aquest altre enllaç, on hi ha el formulari pertinent.

https://www.diaridegirona.cat/opinio/2018/10/24/cap-al-congres-leducacio-publica/942116.html

Miquel Payaró Pagés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s