Articles, Congrés, Educació Pública

Crònica del debat a Olot. Inclusió i Equitat.

Avui s’ha celebrat a Olot la Jornada que amb el títol de “Remoure per incloure” ha aplegat més de 200 professionals i famílies relacionades amb el món de l’educació. La matinal ha estat convocada per XAPEICAT ( Xarxa per l’escola Inclusiva de Catalunya), un grup de professionals de La Garrotxa preocupats per la inclusió i pel treball de la diversitat. L’objectiu de la trobada era reflexionar, donar respostes i oferir recursos als mestres, i sobretot “REMOURE” coses. 

Aquesta jornada ha estat també emmarcada en el 1r Congrés d’Educació Pública de Catalunya, dins de l’eix d’Escola Inclusiva. Han fet la presentació del Congrés i engrescat a la gent a participar en els propers debats Montserrat Marquet i Albert Quintana, membres del Moviment de Renovació Pedagògica i referents del Congrés a les comarques de Girona.

Tot i el fred, la gent ha començat a arribar a la Sala Torín d’Olot a les 9h del matí, on ens han rebut els organitzadors i un grup de talleristes  que sota el títol de “arremanguem-nos” oferien tallers per a amenitzar l’espera a les més matineres. El fil conductor de la trobada ha estat la cuina, i després “d’arremangar-nos” hem començat a cuinar la jornada.

A l’espai exterior s’ha organitzat “el mercat” on trobar els ingredients,  espais de conversa amb “els paradistes”, diferents savis i experts, amb qui durant vint minuts podies conversar de temes com  el Decret d’Inclusió, les SIEI, l’organització del centre, la inclusió a escoles d’alta complexitat, el treball de les empreses, el treball a peu d’aula, les entitats, les famílies… Hem pogut comptar amb la participació com a paradista d’Imma Reguant sub-directora general de currículum i personalització del Departament d’Educació i Mercè Esteve, impulsora del Decret d’inclusió. Aquesta dinàmica ha permès participar a quatre espais a cadascú, amb un descans per a fer un mos i prendre un cafè o una tassa de caldo per a entrar en calor, tot i que cada espai tenia mantes i una brasa amb llenya per a escalfar-nos. 

Un cop hem acabat d’agafar els ingredients al mercat, hem entrat a la sala a “fer bullir l’olla”. El plat fort de la Jornada ha estat la participació dels infants i joves: presentació de dansa que han fet alumnes de l’escola de dansa de l’Eva Durban. Ens han regalat un espectacle que ha estat un gran homenatge a la diversitat.

Després d’aquest moment emocionant, hem començat a cuinar els plats a través d’un debat amb Abraham Tusell, director de l’escola Pere Calders de Polinyà i Efrén Carbonell, director d’Aspasim. Ells i els companys de XAPEICAT hi ha posat la sal i el pebre, i la resta d’assistents han posat els ingredients. Amb aquest format s’ha debatut al voltant dels temes plantejats en un qüestionari que vam respondre abans de la jornada i del que s’ha parlat a les diferents “parades del mercat”.

Hem escoltat frases i paraules com El decret d’inclusió com a oportunitat, L’escola inclusiva l’hem de fer entre tots, però els ingredients hi han de ser; Els recursos no ens poden fer diferents; Famílies i mestres han de treballar juntes, complementar-se; Importància de la formació a equips i famílies; Avaluació sistèmica; Donem a cadascú el que necessita; Cal repensar l’escola; Definim el propòsit…

Finalment han tancat la jornada Xavier Vilà, representant del Departament, Mariona Camps, representant de l’Ajuntament d’Olot, Jordi Sunyol, representant de XAPEICAT, i Julià, representant dels alumnes.

Ha estat una jornada fantàstica, amb un format que ha permès conversar i participar de manera intensa i distesa, parlant d’un tema tan important com és la inclusió.. Les conclusions seran recollides al Congrés d’Educació Pública. 

Esther Parull i Dolors Bastida

Un pensament sobre “Crònica del debat a Olot. Inclusió i Equitat.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s